|
www.zakrzowiecka.fora.pl Forum mieszkańców osiedla Avalon ul. Zakrzowiecka
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
yasiek_er
Administrator
Dołączył: 22 Maj 2009
Posty: 109
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Pią 14:06, 04 Wrz 2009 Temat postu: ciasto do pizzy |
|
|
Może ktoś zna jakiś naprawde dobry i nietypowy przepis na ciasto do pizzy? Nie chodzi mi o typowe przepisy, które można znaleść w sieci bez trudu ale o coś oryginalnego, jakiś dodatek, sekret, który podniesie ten składnik pizzy na nowy, lepszy poziom. Może oprócz składników stosujecie jakiś ciekawy "chwyt" w czasie przygotowywania ciasta? Inna temperatura, może ktoś stosuje kamień do pieczenia(czytałem że ktoś to w polsce sprzedaje ale nie miałem jeszcze w sobie tyle mocy, żeby poszukać w sieci hihihi)?
no to czekam na przepisy
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
elfik
Dołączył: 28 Maj 2009
Posty: 9
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 20:19, 12 Lut 2010 Temat postu: Pizza |
|
|
ja stosuje najprostszy przepis na ciasto, idę do Lidla (ul. Kobierzyńska) i za niecałe 5 zł kupuje gotowy podkład, w bardzo dobrej jakości (o dziwo). Dla urozmaicenia można pozawijać brzegi ciasta, a w środek włożyć kawałki sera żółtego - nikt nie wyrzuca tzw. obrąbków. Oprócz standardowych składników dodaje jeszcze ser typu feta:)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
yasiek_er
Administrator
Dołączył: 22 Maj 2009
Posty: 109
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Pon 16:58, 15 Lut 2010 Temat postu: |
|
|
w tzw. międzyczasie poszperałem w sieci:
1. znalazłem fajny i prosty przepis na ciasto - prawie bez wyrabiania, banalnie prosty,
2. sprawdziłem wiadomość o specjalnej mące na takie ciasto - mące 00 - super sprawa, nieco droga i trudną ją kupić ale ciasto robi się megaelastyczne,
3. wybrobowałem w praktyce kamień do pieczenia pizzy do piekarnika. nawet pomijając dwa pierwsze punkty - sam kamień daje naprawde dużą różnicę, ciasto pięknie się piecze, prawie jak w prawdziwym piecu -
polecam
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|